Czasami
po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka
jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie
nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową
możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest
wilgotne i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
(na
jeden kubek)
1
jajko
1
łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego)
2
łyżki miodu
¼
łyżeczki ekstraktu waniliowego
średnie
jabłko
3
łyżki mąki razowej lub migdałowej
½
łyżeczki cynamonu
¼
imbiru
szczypta
kardamonu
szczypta
gałki muszkatołowej
szczypta
soli
opcjonalnie:
orzechy/migdały/pistacje
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie
składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko
myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy
dodać orzechów/migdałów czy pistacji.
Ciasto
w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną moc.
„Pieczemy” 2-2,5 minuty w zależności od tego jaką moc pobiera
nasze urządzenie. Najlepiej sprawdzać co chwilkę żeby nie
przegapić odpowiedniego momentu :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, świetne ;)
OdpowiedzUsuń