piątek, 8 stycznia 2016

Korzenne ciasto jabłkowe z kubka

Czasami po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest wilgotne i bardzo smaczne.





SKŁADNIKI:
(na jeden kubek)
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego)
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
średnie jabłko
3 łyżki mąki razowej lub migdałowej
½ łyżeczki cynamonu
¼ imbiru
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać orzechów/migdałów czy pistacji.
Ciasto w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną moc. „Pieczemy” 2-2,5 minuty w zależności od tego jaką moc pobiera nasze urządzenie. Najlepiej sprawdzać co chwilkę żeby nie przegapić odpowiedniego momentu :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly