Bardzo
prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani
umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna.
Doskonała z serkiem ricotta i orzechami.
SKŁADNIKI:
4
średnie buraczki (około 800 g)
oliwa
z oliwek
1
spora cebula
duży
ząbek czosnku
sól
i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek
skórka
starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku
1
litr bulionu warzywnego
serek
ricotta
orzechy
włoskie
natka
pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Buraczki
umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości
buraków. Obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.
W
garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę
cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki,
tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a
następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut.
Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby
doprawić do smaku.
Zupę
serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami
włoskim i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz