Delikatna,
waniliowa jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą
marakują i bananem.
Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek
a także jako danie dla dzieci.
SKŁADNIKI:
(na
3 porcje)
1/2
szklanki kaszy jaglanej (100 g)
500
ml mleka
1-2
łyżeczki cukru
½
laski wanilii
łyżeczka
masła
banan
1-2
marakuje
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę
jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie
klarowna.
Wsypać do garnka, dodać mleko, cukier, masło, miąższ z
połowy laski wanilii i samą laskę. Mleko zagotować, przykryć
pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem
przez około 20 minut do miękkości.
Kaszę
przełożyć do miseczek. Serwować z plasterkami banana i pulpą z
marakui.
Jaglanka to jest to! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńjaglanka na słodko to jeden z moich ulubionych deserów!
OdpowiedzUsuńAle pychotka, w dodatku jakie zdrowe.
OdpowiedzUsuń