sobota, 2 stycznia 2016

Waniliowa jaglanka z bananem i marakują

Delikatna, waniliowa jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą marakują i bananem. 

Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także jako danie dla dzieci.








SKŁADNIKI:


(na 3 porcje)

1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)

500 ml mleka

1-2 łyżeczki cukru

½ laski wanilii

łyżeczka masła

banan

1-2 marakuje



PRZYGOTOWANIE:


Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. 

Wsypać do garnka, dodać mleko, cukier, masło, miąższ z połowy laski wanilii i samą laskę. Mleko zagotować, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości.


Kaszę przełożyć do miseczek. Serwować z plasterkami banana i pulpą z marakui.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly