Tradycyjny
smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z
spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba.
Składniki:
500g
słoniny
250g
mięsa mielonego z łopatki
2
średnie cebule
jabłko
sól,
czarny pieprz, majeranek
Sposób
przygotowania:
Słoninę
mielimy w maszynce. Wkładamy do garnka o grubym dnie i wytapiamy na
bardzo małym ogniu aż większa część tłuszczu się wytopi.
Dodajemy mielone mięso, cebule pokrojona w piórka i ćwiartki
jabłka bez skórki i gniazda nasiennego. Dosypujemy majeranku wg
uznania. Całość w dalszym ciągu pozostawiamy na małym ogniu
mieszając co kilka minut aż jabłka całkowicie się rozpadną a
tłuszcz wytopi. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Gorący
smalec przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Wieczka
powinny się „wciągnąć”. Można go przechowywać w spiżarce
kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz