Duszone
w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami
i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie
gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki.
SKŁADNIKI:
5
plastrów schabu bez kości
pół
słoika suszonych pomidorów w oliwie
½
dużego oscypka
sól,
czarny pieprz, zioła prowansalskie
oliwa
z suszonych pomidorów
400g
pieczarek
0,5l
bulionu warzywnego lub wieprzowego
łyżka
mąki
PRZYGOTOWANIE:
Schab
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej
(uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą,
świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa
układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa
zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę.
Na
średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy
roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na
złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość
podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod
przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od
pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością
wody lub bulionu lub nieco redukujemy.
Serwujemy
z gotowanymi ziemniaczkami i lekką sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz