Mus
jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą
alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną.
Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej
warto nieco zmniejszyć ilość cukru.
200g
czekolady deserowej (opcjonalnie mlecznej)
2
łyżki brandy
4
łyżki wody mineralnej
30g
masła
3
jajka
55g
cukru
150ml
śmietanki kremówki
Sposób
przygotowania:
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak
aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a
następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż
powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do
masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie
wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy
czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć.
Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką
bitej śmietany.
Z chęcią bym zjadła taki deserek :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńTaki mus zachwyca wizualnie i smakowo :-)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mus czekoladowy, to mój ulubiony deser. Zawsze kiedy mam chandrę robię mus z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ ten przepis zawsze się udaje, ma idealna konsystencję i jest bardzo czekoladowy. Zawsze poprawia i nastrój więc z czystym sumieniem polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń