Bardzo
czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej
„wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany
jest śmietankową masą z mascarpone.
Składniki:
(na
18 muffinek)
1,5 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 czubate łyżeczki kakao w proszku
1/3 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka tłustego
150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
200ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
250g serka mascarpone
1,5 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 czubate łyżeczki kakao w proszku
1/3 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka tłustego
150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
200ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
250g serka mascarpone
Sposób
przygotowania:
Czekoladę
roztapiamy w kąpieli wodnej.
Białka
ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei
żółtka. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Po
łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie
cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.
Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek
wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze
180ºC. Studzimy.
Dobrze
schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną
powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle
ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim
wierzch babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz