Schab
jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa
powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos
pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające
danie obiadowe dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
1kg
schabu bez kości
łyżka
masła
łyżka
oliwy
sól,
czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano
5
gałązek selera naciowego
500-600g
pomidorów lub 2 puszki pelatti
PRZYGOTOWANIE:
Schab
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o
grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę,
czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej
mieszance obtaczamy kotlety.
W
garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron
na rumiano.
Seler
naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa.
Pomidory
nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie
chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek. Pomidory
dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i
dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez
pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą,
ryżem lub ziemniakami.
Dobrze się prezentuje, na pewno jest też pyszny.
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam ten smak, pewnie jak u mamy :)
OdpowiedzUsuń