sobota, 30 stycznia 2016

Schab duszony w pomidorach

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny.








SKŁADNIKI:

1kg schabu bez kości

łyżka masła

łyżka oliwy

sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano

5 gałązek selera naciowego

500-600g pomidorów lub 2 puszki pelatti



PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety.

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano.

Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa.

Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek. Pomidory dodajemy do schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

1 komentarz:

  1. Dobrze się prezentuje, na pewno jest też pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly