poniedziałek, 1 lutego 2016

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami

Pyszna sałatka z lekko słodkawych pieczonych buraków, złamanych smakiem jogurtu naturalnego, chrupiących orzechów i wyrazistego szczypiorku. Świetna jako dodatek do dań rybnych i mięsnych lub jako lekki posiłek.







Składniki:

1 kg buraków

250g jogurtu greckiego

pęczek szczypiorku

50g łuskanych orzechów włoskich

sól, czarny pieprz



Sposób przygotowania:



Buraki szorujemy i każdy osobno zawijamy w folię aluminiową. Pieczmy w 180 stopniach C przez około 60 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w niewielką kostkę.

Buraki łączymy z jogurtem greckim, drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz grubo posiekanymi orzechami włoskimi Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly