piątek, 22 stycznia 2016

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.




Składniki:
biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
420ml mleka
3 łyżki cukru
20 dag masła
laska wanilii

mus czekoladowy:
200g czekolady deserowej
2 łyżki brandy
4 łyżki wody mineralnej
30g masła
3 jajka
55g cukru
150ml śmietanki kremówki
oraz wiśnie z alkoholu
migdały w słupkach

Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół.

Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.

Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek.

Układać warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z nalewki, mus czekoladowy. Całość posypujemy słupkami migdałów.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly