Doskonały
puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek
wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.
Składniki:
biszkopt:
6
jajek
1
szklanka cukru
1
szklanka mąki
łyżeczka
proszku do pieczenia
krem
budyniowy:
opakowanie
budyniu śmietankowego lub waniliowego
420ml
mleka
3
łyżki cukru
20
dag masła
laska
wanilii
mus
czekoladowy:
200g
czekolady deserowej
2
łyżki brandy
4
łyżki wody mineralnej
30g
masła
3
jajka
55g
cukru
150ml
śmietanki kremówki
oraz
wiśnie z alkoholu
migdały
w słupkach
Sposób
przygotowania:
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie
przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo
wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25
minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół.
Krem
budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń,
pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem.
Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń
ucieramy z miękkim masłem.
Mus
czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem
brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i
dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie
mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do
suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę, dodając
przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka
łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Ubić kremówkę. Przełożyć
ja do masy czekoladowej. Wymieszać i dodać resztę białek.
Układać
warstwy w kolejności; biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie z
nalewki, mus czekoladowy. Całość posypujemy słupkami migdałów.
Wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuń