sobota, 16 stycznia 2016

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach. 
Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję.







SKŁADNIKI:

1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

jajko

sól, czarny pieprz

2-3 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny, i tak jest najlepiej. W razie konieczności dodajemy tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć do garnka a następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną.

Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ).

Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie.















2 komentarze:

  1. Ale naszła mnie ochota na takie właśnie złociste i chrupiące placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno ich nie jadłam. Muszę zrobić placki ziemniaczane nie ma co.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly