Grillowany
kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki
to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę.
SKŁADNIKI:
(na
4 porcje)
1
podwójna pierś z kurczaka
sól,
czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
opakowanie
rukoli
½
czerwonej papryki
200g
pieczarek
oliwa
do smażenia
dressing:
2
łyżki musztardy dijon
2
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżka balsamico (opcjonalnie)
sól,
czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy
nieco oliwmy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i
przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do
smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką.
Pozostawiamy do przestudzenia.
Kurczaka
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy
na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem,
ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową
smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i
grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy.
Na
talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną
kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek.
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na sałatce.
W
kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę
polewamy dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz