sobota, 21 listopada 2015

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Przepis na ta sałatkę moja mama dostała lata temu od swojej koleżanki, a ja chętnie przygarnęłam go do swoich zbiorów z niewielkimi modyfikacjami. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek i nie będę ukrywać że mam do niej sporą słabość. Różnorodność oryginalnych smaków i atrakcyjny wygląd to jej zdecydowane zalety. Wypróbujcie sami!








SKŁADNIKI:
(na misę o średnicy 25 cm)
2-3 pomidory
średnia cukinia
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
sałata lub rukola
sos czosnkowy:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
4 łyżki majonezu
sos sałatkowy ziołowy
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Odsączamy na sitku pozwalając im swobodnie ociekać przez kilka minut. Wykładamy na dno szklanej misy.

Cukinie myjemy i kroimy w niewielka kostkę. Jeśli warzywo jest młode możemy pokroić ze skórką. Cukinie układamy równą warstwą na pomidorach.

Tuńczyka odsączamy z zalewy. Układamy na cukinii. Na rybę nakładamy odsączoną kukurydzę z puszki.

Przygotowujemy sos czosnkowy: w niewielkiej miseczce mieszamy dokładnie majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym czosnkiem oraz sosem sałatkowym. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Sos delikatnie nakładamy na kukurydzę. Całość przykrywamy kołderka z porwanej sałaty lub rukoli.

2 komentarze:

  1. Surowa cukinia?nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest smaczna :)
    Zawsze podjadam kiedy robię leczo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly