W zeszłym tygodniu w piątkowych słodkościach gościły dyniowe babeczki w tym tygodniu... będzie podobnie. Póki dynie są w obrocie żal z nich nie korzystać.
Dziś polecam puszyste, wilgotne z chrupiącymi orzechami. Przepyszne jesienne babeczki do kawy, dla dzieciaków, do podjadania...
Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.
Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.
SKŁADNIKI:
(na 12 sztuk)
330 g pieczonej dyni
skórka starta z cytryny
100 g masła
2 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
150 g cukru
40g mąki ziemniaczanej
pół szklanki dowolnych orzechów
PRZYGOTOWANIE:
Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać sypki składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z jajkami oraz skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać.
Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Piec przez 25 - 30 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz