Duszone
mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste
i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są
przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a ich
przygotowanie jest bardzo łatwe.
SKŁADNIKI:
10
pałek z kurczaka
sól,
czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula,
oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros)
oliwa
do smażenia
średni
por (biała i zielona część)
mały
seler
3-4
marchewki
5
gałązek selera naciowego
6-8
pieczarek
garść
suszonych pomidorów
PRZYGOTOWANIE:
Pałki
z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie
obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość
oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.
Seler
i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w
kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone
pomidory przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile
przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by
przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu
przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić
od kości.
Pałki
z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania
pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki
wymieszaną z wodą.
Kurczaka
wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz