poniedziałek, 23 listopada 2015

Pałki kurczaka duszone w warzywach

Duszone mięsa mają kilka niepodważalnych zalet: są mięciutkie, soczyste i zdrowsze od smażonych. Pałki przygotowane w ten sposób są przesiąknięte smakiem warzyw i aromatem przypraw a ich przygotowanie jest bardzo łatwe.








SKŁADNIKI:

10 pałek z kurczaka

sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano (opcjonalnie przyprawa typu gyros)

oliwa do smażenia

średni por (biała i zielona część)

mały seler

3-4 marchewki

5 gałązek selera naciowego

6-8 pieczarek

garść suszonych pomidorów



PRZYGOTOWANIE:

Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w przyprawach. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy pałki aż się ze złocą.

Seler i marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Seler kroimy w kostkę. Por, marchew, seler i pieczarki w plasterki. Suszone pomidory przekrawamy na pół. Warzywa dodajemy do kurczaka i chwile przesmażamy razem. Podlewamy wodą (opcjonalnie bulionem) tak by przykryła mięso i warzywa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości.

Pałki z kurczaka i warzywa wyciągamy z wywaru. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji lub opcjonalnie zaciągamy łyżką mąki wymieszaną z wodą.

Kurczaka wraz z warzywami serwujemy z dodatkiem ryżu lub kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly