Przepis
na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do
makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się
go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
250-300
g pieczarek
2
cebule
ząbek
czosnku
1
łyżka oliwy
1
łyżka masła
szklanka
śmietanki kremówki
sól,
czarny pieprz, płatki papryki
natki
pietruszki do posypania
opcjonalnie
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki
umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule
drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić
cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz
opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż
pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8
minut.
Wlać
kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i
płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej
konsystencji.
Zgęstniały
sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem
lub bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz