środa, 25 listopada 2015

Sos pieczarkowy

Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie.






SKŁADNIKI:

250-300 g pieczarek
2 cebule
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
szklanka śmietanki kremówki
sól, czarny pieprz, płatki papryki
natki pietruszki do posypania
opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki umyć, małe przekroić na połówki, większe pokroić w plasterki.
Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, pieczarki oraz opcjonalnie sok z cytryny smażyć co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut.
Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly