Pyszna
quiche z porem i boczkiem to jedno z moich ulubionych dań, nieskomplikowane, pyszne i zawsze się udaje. Równowaga smaków i kontrast konsystencji
to jej niepodważalne atuty.
Dla zapracowanych można skorzystać z wersji z kupnym ciastem kruchym... wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę:)
Składniki:
na
ciasto:
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki zimnej wody
sól
nadzienie:
600g pora (biała i zielona część)
200g boczku wędzonego
3 jajka
150ml śmietanki słodkiej
sól ziołowa, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
20g oscypka
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki zimnej wody
sól
nadzienie:
600g pora (biała i zielona część)
200g boczku wędzonego
3 jajka
150ml śmietanki słodkiej
sól ziołowa, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
20g oscypka
Sposób
przygotowania:
Ciasto:Mąkę
i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy
koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w
folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto
rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do
natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy
widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez
20 minut.
Nadzienie:Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni.
Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce por.
Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i
wyrównujemy. Jajka, śmietankę, starty ser i przyprawy mieszamy
tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze
15-20 minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz