środa, 11 listopada 2015

Pieczona karkówka gyros

Dzisiaj będzie tak łatwo, że łatwiej się już nie da. Nawet składników będzie niewiele. Danie typu samograj... wykłaszasz wszytko do naczynia i pieczesz... finito ;)
Ta karkówka to moje danie popisowe. Bardzo mięciutka, soczysta i krucha. Nie ma w moim domu przyjęcia bez tego stałego punktu w menu ;)





Składniki:

1 kg karkówki bez kości
sól, czarny pieprz, suszona cebula, czosnek granulowany, oregano, rozmaryn lub przyprawa gyros
2-3 cebule
butelka ketchupu pikantnego


Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić w plastry, każdy kawałek przyprawić przyprawami i złożyć z powrotem w jeden duży kawałek. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, dodać pokrojone w piórka cebule i zalać wszystko ketchupem. Piec pod przykryciem w temp 190 stopni C przez 70-80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly