Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka są
klasyczną i bardzo apetyczna propozycją obiadową dla całej
rodziny. Chrupiąca, glazurowana skórka i soczyste mięso to je
znak rozpoznawczy. tego dania. Klasyka w najlepszym wydaniu!
Składniki:
½ szklanki oliwy z oliwek
sól
1/2
łyżki pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka ziół prowansalskich
1
łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
2-3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.
Dzięki za przepis na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń