Z powodu wszechobecnych „E”,
fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny.
Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej
kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za
to nie pracochłonny.
Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo
soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :)
Składniki
1 kg szynki wieprzowej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki kminku (niemielonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
Zalewa:
1,5l wody
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
liście laurowe, ziele angielskie
2 ząbki czosnku
½ kulki gałki muszkatowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Zalewa:
1,5l wody
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
liście laurowe, ziele angielskie
2 ząbki czosnku
½ kulki gałki muszkatowej
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem
papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek. Papką
natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i
odstawić do lodówki na 24h.
Składniki zalewy wymieszać w wysokim,
wąskim garnku. Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do
wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do
ostudzenia. Następnie powtórzyć gotowanie jeszcze dwukrotnie po 10
minut studząc mięso w zalewie po każdym gotowaniu.
Ciepła
świetnie nadaje się jako mięso
do obiadu, wystudzona
jako aromatyczna wędlina do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz