poniedziałek, 2 listopada 2015

Domowa szynka gotowana

Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny. 
Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :)




Składniki

1 kg szynki wieprzowej 
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka majeranku

1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki

½ łyżeczki kminku (niemielonego)
2 łyżki oliwy z oliwek

Zalewa:
1,5l wody
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
liście laurowe, ziele angielskie
2 ząbki czosnku
½ kulki gałki muszkatowej



Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na 24h.
Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórzyć gotowanie jeszcze dwukrotnie po 10 minut studząc mięso w zalewie po każdym gotowaniu. 
Ciepła świetnie nadaje się jako mięso do obiadu, wystudzona jako aromatyczna wędlina do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly