Soczysta
i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i
pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w
towarzystwie placków ziemniaczanych.
Składniki:
500
szynki
3 marchewki
1/2 selera korzeniowego
duża pietruszka
por (biała i zielona część)
2 cebule
2 ząbki czosnku
300ml piwa jasnego
2 łyżki smalcu
sól, pieprz, majeranek, tymianek
3 marchewki
1/2 selera korzeniowego
duża pietruszka
por (biała i zielona część)
2 cebule
2 ząbki czosnku
300ml piwa jasnego
2 łyżki smalcu
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sposób
przygotowania:
Mięso
myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy z plastrów rozbijamy
(jeśli są duże przekrawamy na pół) i z obu stron doprawiamy
solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni
rozgrzewamy smalec i smażymy na nim mięso z obu stron na rumiano na
dość dużej mocy.
Zdejmujemy
mięso z patelni i na tym samy m tłuszczu przesmażamy pokrojoną w
kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili
dodajemy pokrojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por
pokrojony w pól talarki. Przesmażamy aż będą półmiękkie.
Brytfannę
lub naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę
warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć
warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C prze 30
pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.
Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń