piątek, 30 października 2015

Krem czekoladowy a'la Mars

Znacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :)

Składniki:
(na słoik około 300g)
100g cukru
200ml śmietanki kremówki
200g gorzkiej czekolady (lub wg gustu mlecznej)
aromat waniliowy
szczypta soli
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Im bardziej intensywny jest kolor karmelu tym bardziej gorzki jest krem. Do karmelu dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy sól. Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy pokruszoną/pokrojona czekoladę oraz 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly