Znacie
kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej
produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów
czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani
ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :)
Składniki:
(na
słoik około 300g)
100g
cukru
200ml
śmietanki kremówki
200g
gorzkiej czekolady (lub wg gustu mlecznej)
aromat
waniliowy
szczypta
soli
2
łyżki masła
Sposób
przygotowania:
Cukier
wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy aż
cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Im bardziej intensywny
jest kolor karmelu tym bardziej gorzki jest krem. Do karmelu dolewamy
śmietankę i energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy sól. Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy
pokruszoną/pokrojona czekoladę oraz 2 łyżki masła i dokładnie
mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do wyparzonych
słoików i przechowujemy w lodówce.
fajny pomysł na prezent :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)