czwartek, 29 października 2015

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i orzechami

Przepyszna sałatka z tuńczykiem, kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami która równe dobrze sprawdzi się jako przystawka ale też jako znakomita pasta na chleb. Wystarczy, że dodamy do niej starty żółty ser i zapieczemy na chlebku... otrzymamy wspaniałą grzankę z ciągnącym serem ;)


Składniki:

100g brązowego ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
średnia czerwona cebulka
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki żurawiny
150g majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie: 100g tartego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Cebule siekamy w drobna kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy. Ryż, tuńczyka, cebule, orzechy i żurawinę łączymy w średniej miseczce. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.

 

Czas przygotowania: 40’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 6

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly