Przepyszna
sałatka z tuńczykiem, kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami która równe dobrze sprawdzi się jako przystawka ale też jako
znakomita pasta na chleb. Wystarczy, że dodamy do niej starty żółty ser i
zapieczemy na chlebku... otrzymamy wspaniałą grzankę z ciągnącym serem ;)
Składniki:
100g brązowego ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
średnia czerwona cebulka
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki żurawiny
150g majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie: 100g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Cebule siekamy w drobna kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy. Ryż, tuńczyka, cebule, orzechy i żurawinę łączymy w średniej miseczce. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.
Czas przygotowania: 40’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz