Pełne
warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i
wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację.
Składniki:
3
kiełbasy (około 200-250g)
3 małe kalarepy
Średnia
cukinia
½
dużego selera
Marchew
2
korzenie pietruszki
Duża
cebula
2
ząbki czosnku
Łyżka
masła klarowanego
200g
przecieru pomidorowego
natka
pietruszki
Sól,
czarny pieprz, lubczyk, oregano, ostra papryka
W
granku rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę drobno siekamy, czosnek
przeciskamy. Czosnek i cebule szklimy na maślę klarowanym. Dodajemy
pokrojoną w plasterki białą kiełbase i przesmażamy. Kalarepy,
seler, pietruszki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie
kroimy ze skórką również w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy
i cebulki i chwile przesmażamy razem. Dodajemy przecier pomidorowy,
szklankę wody oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy pod
przykryciem aż warzywa będą pół miękkości warzyw. Doprawiamy
do smaku ostrą papryką, lubczykiem i oregano.
Kolorowo i pysznie, czego chcieć więcej od obiadu :)
OdpowiedzUsuń