wtorek, 27 października 2015

Warzywne ragoût z kiełbasą

Pełne warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację.




Składniki:
3 kiełbasy (około 200-250g)
3 małe kalarepy
Średnia cukinia
½ dużego selera
Marchew
2 korzenie pietruszki
Duża cebula
2 ząbki czosnku
Łyżka masła klarowanego
200g przecieru pomidorowego
natka pietruszki
Sól, czarny pieprz, lubczyk, oregano, ostra papryka
Sposób przygotowania:

W granku rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy. Czosnek i cebule szklimy na maślę klarowanym. Dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbase i przesmażamy. Kalarepy, seler, pietruszki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie kroimy ze skórką również w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy i cebulki i chwile przesmażamy razem. Dodajemy przecier pomidorowy, szklankę wody oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą pół miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, lubczykiem i oregano.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly