Klasyczne
rosyjskie bliny gryczane są bardzo smaczną i zdrową przystawką.
Możemy serwować je z łososiem, szynką parmeńską, groszkiem,
papryką, koperkiem lub na słodko z konfiturą czy tak jak lubi moja
córka z cukrem pudrem. Wybór należy do Was ;)
Składniki:
150g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
150g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350ml mleka
50g stopionego masła
2 jajka
olej do smażenia
dodatki wg uznania:
gęsta kwaśna śmietana
wędzone ryby
cytryna
koperek, kawior,
szynka parmeńska
ogórek
groszek
kolorowa papryka
Sposób przygotowania:
150g maki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
150g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
350ml mleka
50g stopionego masła
2 jajka
olej do smażenia
dodatki wg uznania:
gęsta kwaśna śmietana
wędzone ryby
cytryna
koperek, kawior,
szynka parmeńska
ogórek
groszek
kolorowa papryka
Sposób przygotowania:
Do
miski przesiać obie maki. Dodać cukier, drożdże i cukier, a
następnie wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Dokładnie wymieszać,
przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(około 1h). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z
miękkim masłem. Białka ubić na sztywna pianę. Do masy gryczanej
dodać najpierw żółtka z masłem, wymieszać a następnie dodać
białka i delikatnie połączyć. Przykryć i odłożyć w ciepłe
miejsce na 20 minut. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Łyżką
nakładać małe porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron.
Ręcznikiem papierowym odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać
z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz