Korzystając
z pełni sezonu kasztanowego codzienne zaopatruję się w świeża porcję tych jesiennych smakołyków. Kasztany smakują trochę jak orzechy, trochę jak słodkie ziemniaki. Trudno je porównać do jakiegoś innego produktu. Jedno jest pewnę są po prostu przepyszne, szcególnie jeszcze ciepłe oprószone solą.
Dziś polecam roladki lekko słodkawymi kasztanami. Mięso powoli duszone z cebulą jest mięciutkie i kruche. Świetna propozycja na jesienny obiad.
Dziś polecam roladki lekko słodkawymi kasztanami. Mięso powoli duszone z cebulą jest mięciutkie i kruche. Świetna propozycja na jesienny obiad.
4
duże kawałki schabu (po około 150g)
około
16-20 szt kasztanów jadalnych
2
średnie cebule
pół
litra bulionu (warzywny lub wieprzowy)
2
łyżki mąki pszennej
masło
klarowane do smażenia
sól,
czarny pieprz, czosnek granulowany, tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Wybieramy
duże, świeże, nieuszkodzone kasztany i świecącej łupince.
Starsze sztuki, które leżą już dłuższy czas w sklepie są
przesuszone i twarde a co za tym idzie niezbyt smaczne.
Kasztany
myjemy, osuszamy i nacinamy na krzyż ostrym nożykiem. Najlepiej
zrobić to dość szeroko po wypukłej stronie kasztana, nacinając
nie tylko łupinę ale też błonkę znajdującą się pod nią.
Będzie łatwiej wydobyć go ze skorupki. Kasztany pieczemy w 200
stopniach C przez 20 minut. Obieramy z łupinek i brązowej błonki.
Schab
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i mocno rozbijamy, uważając
żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek z obu stron doprawiamy solą,
świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Na
kawałku mięsa układamy w rzędzie 4-5 obranych kasztanów i ściśle
zawijamy.
W
garnku roztapiamy nieco masła klarowanego i na rozgrzane wkładamy
roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na
złoto. Dodajemy dwie przekrojone na pół cebule i podlewamy
bulionem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około
50-60 minut. Wyciągamy mięso i cebulę. W małym garnuszku
rozrabiamy mąkę z około pół szklanki wody. Wlewamy powoli przez
sitko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje do pożądanej
konsystencji. Serwujemy z dodatkiem m kaszy gryczanej i buraków lub
ulubionej surówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz