Dynia
jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się
zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną
zupę dyniowo-kokosową z puszystą pianką i nutą cynamonu. Pyszna
nie tylko dla dzieci ;)
SKŁADNIKI:
około
1g miąższu z dyni
puszka
mleka kokosowego (400ml)
2
jajka
100
ml słodkiej śmietanki 12%
laska
cynamony
anyż
gwieździsty
cukier
do smaku
sól
PRZYGOTOWANIE:
Miąższ
z dyni zalewamy wodą tak aby przykryła całkowicie warzywo.
Dodajemy sól, laskę cynamonu i anyż gwieździsty. Gotujemy do
miękkości dyni. Miksujemy na gładko. Dodajemy puszkę mleka
kokosowego i zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy
z 100 ml słodkiej śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy cały
czas mieszając. Mieszamy aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do
smaku.
Białka
ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru na sztywna pianę.
Zupę
serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętą cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz