sobota, 14 listopada 2015

Krem dyniowo-kokosowy na słodko

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną zupę dyniowo-kokosową z puszystą pianką i nutą cynamonu. Pyszna nie tylko dla dzieci ;)








SKŁADNIKI:

około 1g miąższu z dyni

puszka mleka kokosowego (400ml)

2 jajka

100 ml słodkiej śmietanki 12%

laska cynamony

anyż gwieździsty

cukier do smaku

sól





PRZYGOTOWANIE:



Miąższ z dyni zalewamy wodą tak aby przykryła całkowicie warzywo. Dodajemy sól, laskę cynamonu i anyż gwieździsty. Gotujemy do miękkości dyni. Miksujemy na gładko. Dodajemy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z 100 ml słodkiej śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy cały czas mieszając. Mieszamy aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do smaku.

Białka ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru na sztywna pianę.

Zupę serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętą cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly