Tortilla
de patatas lub tez tortilla espanola czyli wspaniała hiszpańska tortilla ziemniaczana. To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej podawane jest w kawałkach jako tapas czyli szybka przekąska a nawet jako danie sniadaniowe.
Przygotowuje się je szybko a jego niepodważalną zaletą jest to, ze każdy może do niej dodać to co lubi lub co ma pod ręką.
Tradycyjna wersja opiera się na ziemniakach bez dodatków, jednak w Hiszpanii możecie spotkać również taką z chorizo, czy oliwkami. Danie możemy serwować ciepłe jako dodatek
do obiadu lub tak jak oryginalnie jedzą ją Hiszpanie czyli na zimno
do śniadania czy kolacji. Ja przygotowałam wersję z cukinią i kiełbasą a Wy jesli chcecie dodajcie swoje ulubione dodtki.
Smacznego
Składniki:
(na
patelnię o średnicy 26cm)
4 duże ziemniaki lub 5-6 mniejszych
mała cukinia lub pół dużej
4 duże ziemniaki lub 5-6 mniejszych
mała cukinia lub pół dużej
około
200g kiełbasy (chorizo lub innej dowolnej)
6 jajek rozmiar M
100ml słodkiej śmietanki12%
6 jajek rozmiar M
100ml słodkiej śmietanki12%
2-3
ząbki czosnku
sól, świeżo mielony czarny pieprz, ostra papryka, oregano
olej do smażenia
sól, świeżo mielony czarny pieprz, ostra papryka, oregano
olej do smażenia
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki
kroimy w jak najcieńsze plasterki. Podsmażamy na patelni na
niewielkiej ilości oleju. Po około 5 minutach kiedy już lekko ziekną dodajemy pokrojone w
cienkie plasterki cukinię i kiełbasę. Smażymy aż
ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas podrzucając zawartość patelni. Można na
kilka minut zmniejszyć ogień i dusić pod przykrywką. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ziemniaki
lekko dociskamy tak, aby było miedzy nimi jak najmniej wolnego
miejsca. Wyrównujemy górę. Jajka, śmietankę, przeciśnięty
czosnek, oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę. Zalewamy nią
ziemniaki i czekamy, aż dół i boki się zetną. Możemy przykryć patelnie pokrywką, wtedy masa jajeczna szybciej się zetnie.
Teraz najtrudniejszy moment czyli obracanie. jeśli robicie w domu omlety to ten tuk macie opanowany. Jeśli nie to... do odważnych świat należy. Na patelnie
kładziemy duży talerz i szybkim ruchem obracamy ją. Następnie zsuwam tortille z
talerza z powrotem na patelnie i smażymy z drugiej strony.
Tortilli ziemniaczanej jeszcze nie robiłam, bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń