piątek, 2 października 2015

Śliwki zapiekane pod pistacjową kruszonką i Jabłkowo-cynamonowe crumble z kokosem

Skoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser!
Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko zmieniając owoce ale również przygotowując przeróżne wariacje kruszonki.
 Dziś zapraszam na crumble z śliwkami pod pistacjową kruszonką i jabłkowe z kruszonka cynamonową.


Miękkie i soczyste śliwki zapieczone pod pistacjową kruszonką będą wspaniałą propozycją na podwieczorek czy deser. Ponieważ nie zawierają mąki świetnie sprawdzą się przy diecie bezglutenowej.






SKŁADNIKI:

(na 4 porcje)

około 12-16 śliwek (w zależności od wielkości kokilek)

80 g obranych pistacji

2 łyżki cukru

4 łyżki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

listki melisy do dekoracji



WYKONANIE:



Śliwki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy pestkę. Układamy w kokilkach do zapiekania skórką do dołu.

Pistacje obieramy i mielimy razem z płatkami owsianymi. Dodajemy masło oraz cukier i łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wykładamy na owoce.

Zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach C aż kruszonka się ze złoci. Serwujemy ciepłe z łyżką gęstego jogurtu greckiego lub kulką lodów waniliowych.


**************************************************************** 


Jabłkowo-cynamonowe crumble z kokosem






SKŁADNIKI:

(na 4 porcje)
4 duże jabłka
pól szklanki soku jabłkowego lub dla dorosłych żubrówki
50g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
płatki owsiane górskie
cynamon




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem. Owoce układamy w miseczkach do zapiekania. Do każdego z naczynek dodajemy łyżkę soku/żubrówki. Z masła, cukru, wiórków kokosowych i płatków owsianych zagniatamy kruszonkę. Płatków owsianych dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Kruszonką posypujemy jabłka i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach C przez około 15 minut do zarumienienia.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly