Skoro mamy piątek to mamy też słodkie na weekend! Dzisiaj nie będzie ciasta a deser. Bardzo prosty deser!
Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Często pojawia się u nas z różnymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy sliwkami. Wystarczy przykryć owoce kruszonką i zapiec. 15 minut i mamy pyszny ciepły deser. Co więcej można go dowolnie modyfikować nie tylko zmieniając owoce ale również przygotowując przeróżne wariacje kruszonki.
Dziś zapraszam na crumble z śliwkami pod pistacjową kruszonką i jabłkowe z kruszonka cynamonową.
Miękkie
i soczyste śliwki zapieczone pod pistacjową kruszonką będą
wspaniałą propozycją na podwieczorek czy deser. Ponieważ nie
zawierają mąki świetnie sprawdzą się przy diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI:
(na
4 porcje)
około
12-16 śliwek (w zależności od wielkości kokilek)
80
g obranych pistacji
2
łyżki cukru
4
łyżki płatków owsianych górskich
2
łyżki masła
listki
melisy do dekoracji
WYKONANIE:
Śliwki
myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy pestkę. Układamy w
kokilkach do zapiekania skórką do dołu.
Pistacje
obieramy i mielimy razem z płatkami owsianymi. Dodajemy masło oraz
cukier i łączymy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Kruszonkę wykładamy na owoce.
Zapiekamy
przez około 15 minut w 180 stopniach C aż kruszonka się ze złoci.
Serwujemy ciepłe z łyżką gęstego jogurtu greckiego lub kulką
lodów waniliowych.
****************************************************************
Jabłkowo-cynamonowe crumble z kokosem
SKŁADNIKI:
(na
4 porcje)
4
duże jabłka
pól
szklanki soku jabłkowego lub dla dorosłych żubrówki
50g
miękkiego masła
2
łyżki cukru
2
łyżki wiórków kokosowych
płatki
owsiane górskie
cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka
myjemy i obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę lub kroimy w
cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem. Owoce układamy w miseczkach
do zapiekania. Do każdego z naczynek dodajemy łyżkę
soku/żubrówki. Z masła, cukru, wiórków kokosowych i płatków
owsianych zagniatamy kruszonkę. Płatków owsianych dodajemy tyle
aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Kruszonką posypujemy
jabłka i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach C przez około 15
minut do zarumienienia.
Jak ja lubię takie cudowne desery :-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie cudowne desery :-)
OdpowiedzUsuń