czwartek, 1 października 2015

Szynka duszona w warzywach

Taki sposób przygotowania mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie  to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni.
Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim zdaniem dodają mięsu ciekawego smaku i świetnie je wzbogacają. Nie zmienia to faktu, że tak przygotowywane mięso przywołuje mi na myśl rodzinny obiad. 
Jeśli po obiedzie zostanie Wam trochę mięsa z powodzeniem możecie je cienko pokroić i wykorzystać jaką pyszną, domową wędlinę do kanapek.





Składniki:
1kg mięsa od szynki (najlepiej w formie kulki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz
słodka papryka
majeranek
gałka muszkatołowa
tłuszcz do smażenia

¾ selera naciowego
strąk czerwonej cebuli
bulion warzywny lub wieprzowy
1-2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W naczyniu żaroodpornym lub miseczce mieszamy przyprawy: sól, czarny pieprz, słodka paprykę, roztarty w dłoniach majeranek i świeżo startą gałkę muszkatołową z oliwą z oliwek aż powstanie jednolita papka, którą równomiernie nasmarowujemy mięso.
Mięso najlepiej jest pozostawić do zamarynowania w lodówce na kilka do kilkunastu godzin. Wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem składników marynaty.
W garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i przesmażamy mięso ze wszystkich stron , żeby je „zamknąć”. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.
Seler naciowy i paprykę dokładnie myjemy. Seler kroimy w plasterki a paprykę w mała kostkę. Warzywa dokładamy do mięsa i chwile przesmażamy. Podlewamy bulionem tak aby całkowicie przykrył mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5h.
Po tym czasie wyciągamy mięso z garnka. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę i wlewamy przez sitko do sosu z warzywami, cały czas mieszając, aż sos się zagęści.
Mięso serwujemy z dodatkiem warzywno-pieczeniowego sosu oraz ziemniaczków i kiszonych ogórków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly