czwartek, 24 września 2015

Zupa-krem z pieczonych kasztanów i orzechów

Kasztany jadłam po raz pierwszy w Rzymie od ulicznego sprzedawcy. Zapach pieczonych kasztanów unosił się na całej uliczne. Aż trudno było się nie skusić. Zresztą lubię próbować nowych smaków więc skosztowałam ich z entuzjazmem. Kasztany maja bardzo specyficzny smak i trudno je do czegoś porównać... są troszkę jak orzechy ale w słodszej wersji i bez charakterystycznego aromatu orzechów.
Zbliża się jesień i powoli zaczną się pojawiać w naszych sklepach. Najlepsze są właśnie takie młode, świeże i miękkie w środku. Jeśli je spotkacie w swoim sklepie nie wahajcie się i kupcie trochę a potem wypróbujcie zupę z ich udziałem.
Kremowa zupa-krem z słodkawych kasztanów i wyrazistych orzechów, złagodzona delikatną śmietanką. Świetna z dodatkiem kleksa jogurtu greckiego i domowych grzanek. Idealna jesienna zupa!




SKŁADNIKI:
2 duże marchwie
seler
por
2 pietruszki
ziele angielski, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól
około 30 kasztanów jadalnych
150g orzechów włoskich
słodka śmietanka do smaku
2-3 łyżki kaszy manny
sól, czarny pieprz

WYKONANIE:

Marchew, seler, por i pietruszki myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Nie muszą być krojone starannie bo zupę będziemy miksować. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar warzywny przez około 45 minut.
W między czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie (najlepiej spróbować jednego i ocenić).
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Wywar warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i orzechy i miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dodajemy kaszę mannę i śmietankę do smaku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę.
Serwujemy z kleksem z jogurtu greckiego oraz grzaneczkami przygotowanymi w piekarniku z pokrojonego w kostkę chleba, skropionego oliwą i posypanego ulubionymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly