Kasztany jadłam po raz pierwszy w Rzymie od ulicznego sprzedawcy. Zapach pieczonych kasztanów unosił się na całej uliczne. Aż trudno było się nie skusić. Zresztą lubię próbować nowych smaków więc skosztowałam ich z entuzjazmem. Kasztany maja bardzo specyficzny smak i trudno je do czegoś porównać... są troszkę jak orzechy ale w słodszej wersji i bez charakterystycznego aromatu orzechów.
Zbliża się jesień i powoli zaczną się pojawiać w naszych sklepach. Najlepsze są właśnie takie młode, świeże i miękkie w środku. Jeśli je spotkacie w swoim sklepie nie wahajcie się i kupcie trochę a potem wypróbujcie zupę z ich udziałem.
Kremowa
zupa-krem z słodkawych kasztanów i wyrazistych orzechów,
złagodzona delikatną śmietanką. Świetna z dodatkiem kleksa
jogurtu greckiego i domowych grzanek. Idealna jesienna zupa!
SKŁADNIKI:
2
duże marchwie
seler
por
2
pietruszki
ziele
angielski, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól
około
30 kasztanów jadalnych
150g
orzechów włoskich
słodka
śmietanka do smaku
2-3
łyżki kaszy manny
sól,
czarny pieprz
WYKONANIE:
Marchew, seler, por i pietruszki myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Nie muszą być krojone starannie bo zupę będziemy miksować. Dodajemy ziele
angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty.
Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar warzywny przez około
45 minut.
W między czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy
na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach
C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie
(najlepiej spróbować jednego i ocenić).
Orzechy
prażymy na suchej patelni.
Wywar
warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i
orzechy i miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dodajemy
kaszę mannę i śmietankę do smaku. Doprawiamy solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę.
Serwujemy
z kleksem z jogurtu greckiego oraz grzaneczkami przygotowanymi w
piekarniku z pokrojonego w kostkę chleba, skropionego oliwą i
posypanego ulubionymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz