Uwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co jest przygotowane z mąki jest po prostu pyszne. Z moją teściową, która również uwielbia dania mączne mówimy zawsze, że na bezludną wyspę wzięłybyśmy worek mąki. Co prawda dania mączne nie są dietetyczne ani szybkie w przygotowaniu ale raz się żyje i czasami warto dogodzić swojemu podniebieniu ;)
Nieczęsto przygotowuję tego typu obiady bo, nie oszukujmy się, są dość czasochłonne. Poza tym mój mąż zdecydowanie preferuje obiady w wersji wytrawnej a te na słodko nazywa deserem. Deser czy obiad grunt że jest pyszne!
Sezon śliwkowy w pełni dlatego dziś zapraszam na kluski/knedle z śliwkami węgierkami, odrobiną dżemu wiśniowego oraz chrupiącymi płatkami migdałów. Takie połączenie jest po prostu pyszne! Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i
Wam będą.
Składniki:
(bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników)
1,6kg ziemniaków
2,5 szklanki maki pszennej
2 szklani mąki ziemniaczanej
3 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła
1,6kg ziemniaków
2,5 szklanki maki pszennej
2 szklani mąki ziemniaczanej
3 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła
nadzienie:
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałów
poza tym:
kwaśna/słodka śmietana
cukier brązowy
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałów
poza tym:
kwaśna/słodka śmietana
cukier brązowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić lub utłuc na gładko.
Ważne żeby nie miały nawet najmniejszych grudek bo będą one póżniej wyczuwalne w kluskach, a nie jest to przyjemne.
Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać.
Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto
tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z
niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry.
Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę
śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów.
Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3
minut od wypłynięcia. Jeśli kluski przez gotowaniem przemrozimy przez 30 minut w zamrażalce będziemy mieli dużo większe szanse, że się nie posklejają i nie rozpadną.
Serwować polane wg gustu kwaśną lub słodką
śmietaną oraz posypane brązowym cukrem i/lub cynamonem.
ciekawe te kluski - moja Babcia robi je całkowicie inaczej. Chyba spróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń