Wyrazista,
lekko ostra rukola, słodkawe pomidorki i pyszne mięsne klopsiki
skropione oliwą z oliwek. Tak sałatka świetnie sprawdzi sie jako samodzielny, lekki posiłek, obiad do pudełka do pracy czy propozycja imprezowa.
Jeśli przygotujemy klopsiki wcześniej lub
wykorzystamy te z wczorajszego obiadu ta lekka i smaczna przystawka
będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Można tez przygotować większą partie klopsików i cześć zamrozić. Będą zawsze pod ręką.
Klopsiki powinny być malutkie (wielkości orzecha włoskiego) tak żeby można było włożyć je na raz do ust.
Wystarczy kilka niewyszukanych składników, kilka minut i posiłek gotowy ;)
Składniki:
klopsiki:
500g
mięsa mielonego z łopatki lub wieprzowo-wołowego
1 jajko
2
łyżki bułki tartej + do obtoczenia
łyżeczka
musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
średnia
cebula
ząbek
czosnku lub czosnek granulowany
sól,
czarny pieprz
majeranek
gałka
muszkatołowa
olej
do smażenia
rukola
pomidorki
koktajlowe czerwone i żółte
oliwa
z oliwek
sól,
pieprz czarny
Sposób
przygotowania:
klopsiki:
W
średniej wielkości miseczce umieszczamy mięso mielone, jajko, 2 łyżki bułki tartej, musztardę
francuską oraz przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
majeranek oraz mieloną gałkę muszkatołową. Cebule siekamy w
bardzo drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Cebule i czosnek dodajemy do
mięsa z przyprawami. Cebuli nie przesmażam przed wyrobieniem mięsnej masy. Ręką wyrabiamy jednolitą masę. Próbujemy
czy jest dostatecznie doprawiona i ewentualnie dodajemy jeszcze
przypraw.
Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego,
idealne na raz do buzi. Obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni
rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy klopsiki na złoto.
Podlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10
minut.
W
miseczkach mieszamy rukolę z pomidorkami koktajlowymi. Skrapiamy
oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem. Na rukoli z pomidorkami układamy klopsiki. Całość
możemy posypać tartym parmezanem lub grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz