sobota, 19 września 2015

Głogowe zbiory czyli nalewka i dżem z owoców głogu

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych śliwek wzbogaca smak trunku i dodaje mu lekko korzennego, złożonego aromatu.
Możecie połączyć przyjemne z pożytecznym. Wybierzcie się z rodzina na spacer, nazrywajcie głogu, a potem przygotujcie z niego nawlekę. Nie jest to skomplikowane i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Wystarczy zalać owoce alkoholem, zlać, dodać syrop cukrowy i... uzbroić się w cierpliwość. Naprawdę polecam







Składniki:


400g owoców głogu

400ml spirytusu

400 ml wódki

laska wanilii

2 anyże gwieździste

10 suszonych śliwek

2 laski cynamonu

200g cukru

200 ml wody mineralnej



Sposób przygotowania:


Owoce głogu myjemy, oczyszczamy i odrywamy ogonki.

Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.

Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki. Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.

Po tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu oraz anyż ale nie wyrzucamy.

Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy. Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.





******************************************************

 
Dżem z głogu


Dżem z owoców głogu ma specyficzny smak nieco podobny do jarzębiny. Nie jest bardzo wyrazisty jak choćby truskawkowy czy wiśniowy ale mimo tego bardzo smaczny. Co więcej głóg zawiera flawonoidy i procyjanidy oraz witaminę C dzięki czemu działa rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie krwi.





Składniki:

500g głogu

250g cukru

płaska łyżeczka kwasku cytrynowego



Sposób przygotowania:

Głóg myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić ściskając owoc palcami i wyciskając pestkę. Owoce pozbawione pestek zalewamy woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy aż dżem stanie się szklisty i gęsty.

Słoiki wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.

Gorący dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Jeśli nie mamy cierpliwości do wyciągania pestek z głogu możemy ugotować całe owoce i przetrzeć je przez sito a następnie dodać cukier i postępować jak w przepisie. Dżem będzie aksamitny i gładki, bez kawałków owoców.




1 komentarz:

  1. Pierwszy raz zrobiłam ten dżem, i dzisiaj wyciągnęłam go ze spiżarni. Już żałuję, że wyszły tylko 4 słoiki bo to coś innego, niż tradycyjne, mocno „oklepane” konfitury. Pysznie smakuje i schodzi szybciej, niż jakikolwiek inny dżem. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly