Owoce
głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają
ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień
serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale
i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych śliwek wzbogaca smak trunku i
dodaje mu lekko korzennego, złożonego aromatu.
Możecie połączyć przyjemne z pożytecznym. Wybierzcie się z rodzina na spacer, nazrywajcie głogu, a potem przygotujcie z niego nawlekę. Nie jest to skomplikowane i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Wystarczy zalać owoce alkoholem, zlać, dodać syrop cukrowy i... uzbroić się w cierpliwość. Naprawdę polecam
Składniki:
400g
owoców głogu
400ml
spirytusu
400
ml wódki
laska
wanilii
2
anyże gwieździste
10
suszonych śliwek
2
laski cynamonu
200g
cukru
200
ml wody mineralnej
Sposób
przygotowania:
Owoce
głogu myjemy, oczyszczamy i odrywamy ogonki.
Duży
słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C
przez 20 minut.
Owoce
wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę
wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki.
Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy
owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym
słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.
Po
tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu
oraz anyż ale nie wyrzucamy.
Cukier
wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy
wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier
całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy.
Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy
nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.
******************************************************
Dżem
z głogu
Dżem
z owoców głogu ma specyficzny smak nieco podobny do jarzębiny. Nie
jest bardzo wyrazisty jak choćby truskawkowy czy wiśniowy ale mimo
tego bardzo smaczny. Co więcej głóg zawiera flawonoidy i
procyjanidy oraz witaminę C dzięki czemu działa rozkurczająco na
mięśnie gładkie naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie
krwi.
Składniki:
500g
głogu
250g
cukru
płaska
łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób
przygotowania:
Głóg
myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić
ściskając owoc palcami i wyciskając pestkę. Owoce pozbawione
pestek zalewamy woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na
bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i
kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek cytrynowy.
Gotujemy aż dżem stanie się szklisty i gęsty.
Słoiki
wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach
C.
Gorący
dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem
i pozostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli
nie mamy cierpliwości do wyciągania pestek z głogu możemy
ugotować całe owoce i przetrzeć je przez sito a następnie dodać
cukier i postępować jak w przepisie. Dżem będzie aksamitny i
gładki, bez kawałków owoców.
Pierwszy raz zrobiłam ten dżem, i dzisiaj wyciągnęłam go ze spiżarni. Już żałuję, że wyszły tylko 4 słoiki bo to coś innego, niż tradycyjne, mocno „oklepane” konfitury. Pysznie smakuje i schodzi szybciej, niż jakikolwiek inny dżem. Pychotka!
OdpowiedzUsuń