Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na danie, które w powodzeniem możecie zaserwować na niedzielny obiad, rodzinną uroczystość albo na zimno jako wędlina do pieczywa.
Szynka
przygotowana w ten sposób jest aromatyczna i soczysta. Ma wyraźny posmak musztardy oraz
wyczuwalną słodką nutę miodu. Świetnie sprawdza się jako
pieczeń na obiad a jeśli zostanie Wam po obiedzie możecie użyć jej jako wędliny do kanapek,
tym samym wpisując się w trend „ wiem co jem”.
Jej przygotowanie wcale nie jest wymagające a smak pyszny.
Ponadto nie zawiera wszechobecnych dodatków do żywności: fosforanów, wypełniaczy, skrobi, konserwantów i co tylko jeszcze można spotkać w sklepowych propozycjach.
Składniki:
1kg szynki w
kawałku (najlepiej kształtnej, okrągłej)
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
dijon
łyżka musztardy
sarepskiej
łyżeczka sosu
Worcester
łyżeczka tymianku
łyżeczka
rozmarynu
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Z miodu, musztard
dijon i sarepskiej, sosu Worcester oraz tymianku i rozmarynu
przygotować marynatę. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,
posolić oraz doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie
posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na noc a najlepiej na
24h wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem skąłdników marynaty.
Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut. Szynkę możemy też upiec w rękawie do pieczenia. Na ostatnie 20 minut rozcinamy folię i pozwalamy szynce się przypiec z wierzchu.
Serwujemy na ciepło jako danie obiadowe lub też po wystudzeniu i pokrojeniu na cienkie plasterki jako domową wędlinę do pieczywa.
Piec w 190 stopniach C przez 40-45 minut do ze złocenia. Podlać ½ szklanką wody przykryć pokrywką i piec w tej samej temperaturze jeszcze około 50 minut. Szynkę możemy też upiec w rękawie do pieczenia. Na ostatnie 20 minut rozcinamy folię i pozwalamy szynce się przypiec z wierzchu.
Serwujemy na ciepło jako danie obiadowe lub też po wystudzeniu i pokrojeniu na cienkie plasterki jako domową wędlinę do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz