Gęsta
zupa-krem z pieczonego selera jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i mega smaczna.
Ma więc wszystkie cechy dobrego obiadu. Co więcej jak większość zup możecie ugotować ją na kilka dni i odgrzewać nie angażując się w pracę w kuchni.
Dodatek posiekanych migdałów pozwala uzyskać ciekawy kontrast
konsystencji - kremowa zupa i chrupiące orzechy to zawsze dobre połączanie :)
Pieczenie selera wydobywa z niego smak, a zupa staje się dużo bardziej wyrazista i aromatyczna.
Składniki:
2
duże selery (około 1,4kg)
biała część z dwóch porów
2 łyżki masła klarowanego
1l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
oliwa z oliwek
sól ziołowa, czarny pieprz, majeranek
do dekoracji:
posiekane migdały lub płatki migdałów
koperek
oliwa czosnkowa
biała część z dwóch porów
2 łyżki masła klarowanego
1l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
oliwa z oliwek
sól ziołowa, czarny pieprz, majeranek
do dekoracji:
posiekane migdały lub płatki migdałów
koperek
oliwa czosnkowa
Sposób
przygotowania:
Seler
myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1cmx1cm. Wykładamy na blachę
nasmarowana oliwa z oliwek, posypujemy majerankiem, sola ziołową i
świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczemy 20 minut w 210 stopnic
C.
Na
rozgrzanym maśle klarowanym szklimy posiekane w półksiężyce
pory. Gdy będą miękkie dolewamy bulion lub rosół oraz seler i
gotujemy około 10 minut (do całkowitego zmięknięcia selera).
Warzywa miksujemy blenderem na gładka masę. Doprawiamy do smaku
solą ziołową, czarnym pieprzem i chili. Serwujemy z szlaczkiem
oliwy aromatyzowanej czosnkiem, posypane posiekanymi migdałami lub z dodatkiem czosnkowych grzanek i chipsa z bekonu.
Grzanki czosnkowe
Pieczywo
, które pozostałe w nadmiarze a straciło już dawną świeżość
możemy przeznaczyć na grzanki do zup i sałatek. Chleb kroimy w małą kostkę
(1cmx1cm), skrapiamy smakowa oliwą i ulubionymi przyprawami (pieprz,
zioła, czosnek, co kto lubi) i zapiekamy w piekarniku na papierze do
pieczenia przez około 5 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym
pojemniku.
Chipsy z bekonu
Cieniutkie plasterki bekonu (najlepiej kupić już krojony, w warunkach domowych ciężko go tak cienko pokroić) rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C do schrupniecia (kilkanaście minut).
W szybszej wersji można je przygotować w kuchence mikrofalowej układając plastry bekonu na złożonym kilka razy ręczniczku papierowym i włączając pełną moc na 2-4 minuty ( w zależności od mocy kuchenki).
Smaczne :)
OdpowiedzUsuń