Suszone pomidory to jeden z moich ulubionych sposobów na zatrzymanie smaku pomidorów. Ich przygotowanie jest czasochłonne ale
nie pracochłonne. Najdłuższą częścią procesu jest suszenie, które nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Wystarczy raz po raz skontrolować czy są już wystarczająco wysuszone. Czas poświęcony na przygotowanie suszonych pomidorów opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych,
pachnących czosnkiem i oregano suszonych pomidorów.
SKŁADNIKI:
(na
6 słoików po 400ml)
7kg pomidorów (u mnie lima)
750 ml oliwy z oliwek
suszone oregano
7kg pomidorów (u mnie lima)
750 ml oliwy z oliwek
suszone oregano
sól
pieprz czarny ziarnisty
kapary
2 główki czosnku
kapary
2 główki czosnku
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Pomidory
umyć. Wyciąć szypułkę i pokroić na połówki. Używam pomidory odmiany lima i wg mnie te najlepiej nadają się do suszenia. Są niewielkie i podłużne. Ich miąższ jest mniej wodnity a bardziej "konkretny".
Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić i
suszyć w temperaturze 80-85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia
zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po naciśnięciu palcem
nie powinny puszczać soku ale nadal pozostawać miękkie.Jeżeli mamy wątpliwości czy są dobrze wysuszone warto przetrzymać je jeszcze chwilę. Zanurzone w oleju nieco zmiękną wiec nawet jeśli je lekko przesuszymy nadal będą smaczne.
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez około 20 minut.
Do tak przygotowanych słoików wsypujemy na dno trochę oregano, kilka ziaren
pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W
połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano,
pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone
przyprawami trzy razy.
W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią pomidory tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być
gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę
wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i
"bombluje" znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i
należy ja nieco ochłodzić.
Możemy również użyć innych dodatków np gałązki rozmarynu czy ostrej papryczki chilii wg. gustu.
prawdziwa esencja smaku- w każdym słoiczku kryje się prawie kilogram pomidorów:)
OdpowiedzUsuń