Pyszne
i zdrowe ciasteczka bez mąki. Uwielbia je mój mąż, który słodycze jada sporadycznie. Myślę, ze to najlepsza rekomendacja :)
Dzięki otrębom świetnie regulują
pracę jelit a dodatek orzechów wzbogaca je w magnez. Do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo. Zagniatamy wszystkie składniki, chłodzimy, wycinamy ciacha i pieczemy. W ciągu godziny mamy na stole cieplutkie, domowe i zdrowe ciacha. Bez dodatku konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczów i sztucznych aromatów.
Świetna
propozycja dla łasuchów dbających o dietę oraz osób, które lubią jeść naturalnie bez sztucznych dodatków.
Składniki:
(na
około 35 sztuk)
2 szklanki płatków owsianych
szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru brązowego
10g cukru waniliowego lub miąższ z pół laski wanilii
140 g miękkiego masła
2 szklanki płatków owsianych
szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru brązowego
10g cukru waniliowego lub miąższ z pół laski wanilii
140 g miękkiego masła
Sposób
przygotowania:
Otręby
owsiane mielimy na pył z orzechami włoskimi. Dodajemy brązowy
cukier i cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Na końcu
dokładamy masło i ugniatamy jednolite ciasto. Uformowane w kule
schładzamy w lodówce przez 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na
grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C
przez około 12-14 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz