Uwielbiam delikatny smak krewetek. Wiem , ze jest wiele osób, które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby to i krewetki powinny nam smakować. Powiem więcej... nie jestem fanką ryb ale krewetki uwielbiam ;)
Sekretem ich przyrządzenie jest krótka obróbka cieplna. Krewetki przeciągnięte za długo na patelni stają się gumowe i mało atrakcyjne dla podniebienie. Najlepiej smakują w towarzystwie pikantnych przypraw lub/i czosnku.
Składniki
(na 3 porcje)200g krewetek (z głowami i pancerzami)
120ml białego wytrawnego wina
150g słodkiej śmietanki
300ml bulionu warzywnego
czubata łyżka mąki
pęczek natki pietruszki
tymianek
350g razowego makaronu spaghetti
marynata:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pół białej cebuli
sól, biały pieprz, chili
Sposób przygotowania
Cebule siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulei czoesnek łączymy z oliwą, solą świżo mielonym czarnym pieprzem i papryczką chili. Ja użyłam suszonej ale może być również świeża.
Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy główki. Myjemy,
osuszamy i wkładamy do marynaty. Pancerze z krewetek mają sporo smaku i aromatu. Można ich użyć do przygotowania hiszpańskiej zupy krewetkowej lub wywaru do zupy rybnej.
Krewetki powinny być
dokładnie pokryte marynatą. Miskę zawijamy w folię spożywcza i zostawiamy w lodówce na
minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Rozgrzewamy dużą patelnię. Krewetki wraz z marynatą
przesmażamy na dużej mocy przez 2-3 minuty. Krewetki wyciągamy z patelni
na talerzyk a do marynaty na patelni dolewamy wino oraz śmietankę. W
bulionie rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko na patelnię.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą,
białym pieprzem oraz tymiankiem. Do sosu przekładamy odsączony makaron
oraz krewetki, Dokładnie razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz