Hola Espania! Pełna smaków i
aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką,
pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo!
Składniki:
200g
krewetek w skorupkach (około 15 sztuk)
1l bulionu warzywnego
biała cebula
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
2 duże pomidory
duża czerwona papryka
oliwa z oliwek
kieliszek różowego wina
100g chorizo (w kawałku)
sól, czarny pieprz, szafran
natka pietruszki
cytryna
1l bulionu warzywnego
biała cebula
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
2 duże pomidory
duża czerwona papryka
oliwa z oliwek
kieliszek różowego wina
100g chorizo (w kawałku)
sól, czarny pieprz, szafran
natka pietruszki
cytryna
Sposób
przygotowania:
Krewetki
obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności.
Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez
15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się
zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy
posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i
posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i
pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski.
Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy
do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą
kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu
dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do
smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy
udekorowane natka pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz