poniedziałek, 28 lipca 2014

Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

  Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo!





Składniki:
200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk)
1l bulionu warzywnego
biała cebula
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
2 duże pomidory
duża czerwona papryka
oliwa z oliwek
kieliszek różowego wina
100g chorizo (w kawałku)
sól, czarny pieprz, szafran
natka pietruszki
cytryna
Sposób przygotowania:
 Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly