Złota chrupiąca skórka, słodkawy,
miodowy posmak i soczyste mięso to znaki rozpoznawcze tego
przepysznego kurczaka.
Składniki
sprawiony kurczak o wadze około 1,5
kg
6-8 ząbków czosnku
kostka masła
1/2 szklanki oleju
3 łyżki płynnego miodu
1/4 szklanki piwa + butelka
2 łyżki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
do dekoracji:
gałązki rozmarynu, cytryny
6-8 ząbków czosnku
kostka masła
1/2 szklanki oleju
3 łyżki płynnego miodu
1/4 szklanki piwa + butelka
2 łyżki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
do dekoracji:
gałązki rozmarynu, cytryny
Sposób
przygotowania:
Pól kostki masła rozpuścić,
wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem,
solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i
dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka
pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed
pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę od piwa wypełnioną w 1/4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
C i wkładamy kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już
lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne
1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę
masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować
dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym
wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i
ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą
rzymską i/lub ćwiartkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz