wtorek, 29 lipca 2014

Miodowy kurczak na butelce

Złota chrupiąca skórka, słodkawy, miodowy posmak i soczyste mięso to znaki rozpoznawcze tego przepysznego kurczaka.




Miodowy kurczak na butelce

 
Składniki
sprawiony kurczak o wadze około 1,5 kg
6-8 ząbków czosnku
kostka masła
1/2 szklanki oleju
3 łyżki płynnego miodu
1/4 szklanki piwa + butelka
2 łyżki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
do dekoracji:
gałązki rozmarynu, cytryny
Sposób przygotowania:
Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę). Przed pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę od piwa wypełnioną w 1/4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly