wtorek, 29 lipca 2014

Żelowane wiśnie z chilli

Z wiśni można przygotować tysiąc dań. Zapraszam na jedno z najlepszych z nich. Żelowane wiśnie lub jak kto woli naturalny kisiel z wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do lodów, gofrów deserów. Zamknięte w słoiku będą pysznym wspomnieniem lata w zimowy dzień. Polecam spróbować... zakochacie się:)

 

Żelowane wiśnie z chilli 

 

SKŁADNIKI:

1,5kg wydrylowanych wiśni
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
cała papryczka chilli
6 łyżek maki ziemniaczanej


WYKONANIE:

Wiśnie umieścić w dużym garnku. Zalać wodą oraz dodać cukier i papryczkę chilli. Gotować na wolnym ogniu 15 minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę.

Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15minut




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly