Proste w
przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest
gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają
"napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w
większości sklepów.
Składniki:
600 g mąki pszennej
160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)
220 ml wody
30 g drożdży
30 g oleju
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
spryskiwacz z wodą
160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)
220 ml wody
30 g drożdży
30 g oleju
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
spryskiwacz z wodą
Sposób
przygotowania:
Drożdże
pokruszyć, wymieszać z cukrem, połową mleka i 2 łyżkami mąki.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce lub
garnku mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, wodę, olej i
resztę mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z
ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe
miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto
ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie
około 80g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w
dość dużych odstępach ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9
sztuk na każdej blasze. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Tępą stroną noża namoczoną w oleju zrobić głębokie
przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni
ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz