wtorek, 29 lipca 2014

Bułki pszenne poznańskie

  Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne pszenne bułeczki. Ich skórka jest gruba a miąższ zwarty, ale nie zbity. Niczym nie przypominają "napompowanych" bułeczek, jakie możemy kupić w większości sklepów.




Składniki:
600 g mąki pszennej
160 ml mleka ciepłego (nie gorącego!)
220 ml wody
30 g drożdży
30 g oleju
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
spryskiwacz z wodą
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W dużej misce lub garnku mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże, wodę, olej i resztę mleka. Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zawsze kładę pod pierzyną ;) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie około 80g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9 sztuk na każdej blasze. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Tępą stroną noża namoczoną w oleju zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 25-30 minut, aż do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly