środa, 30 lipca 2014

Sos ze świeżych pomidorów z bazylią



 Sezon pomidorowy w pełni. Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem.

 

Sos ze świeżych pomidorów z bazylią

 

SKŁADNIKI:

dla 4 osób:
5 dużych pomidorów
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
około 50g masła
sól, pieprz



WYKONANIE:



Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem. pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki a bazylię poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji. Roztopić masło podsmażyć na nim pomidory z bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w pierwotnej formie. Podawać z makaronem udekorowane listkiem bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly