Sezon
pomidorowy w pełni. Pomidory są teraz słodziutkie i pachnące krzaczkiem. Jest
to idealny moment żeby wykorzystać je do zrobienia szybciutkiego i cudownie
smacznego sosu. Aromatycznego, pachnącego bazylią i smakującego dzieciństwem.
Sos ze świeżych pomidorów z bazylią
SKŁADNIKI:
dla 4 osób:
5 dużych pomidorów
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
około 50g masła
sól, pieprz
5 dużych pomidorów
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
około 50g masła
sól, pieprz
WYKONANIE:
Pomidory umyć, naciąć w kształt X i sparzyć wrzątkiem.
pozostawiać na około 30-60 sekund i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki a bazylię
poszatkować. Zostawić nieco do dekoracji. Roztopić masło podsmażyć na nim
pomidory z bazylią do zredukowania płynu. Doprawić do smaku solą i świeżo
zmielonym pieprzem. Sos można wg. gustu zblendowac na gładko lub zostawić w
pierwotnej formie. Podawać z makaronem udekorowane listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz