Kuchnia
hiszpańska
Kuchnia hiszpańska kojarzy mi się przede wszystkim z tapas, owocami morza, paellą i
tortilla de patatas. Jest bardzo różnorodna ze względu na liczne
wpływy. W starożytności przez ziemie te przetoczyły się liczne
ludy, m.in. Celtowie, Kartagińczycy, Fenicjanie, Rzymianie i
Arabowie.
Kształtowała się
przez tysiąclecia, na co ogromy wpływ miały lata najazdów i
panowania obcych władców oraz napływ licznych imigrantów.
Najsilniej w kuchni hiszpańskiej odbiła sie obecność Arabów,
którzy przywieżli na Półwysep Iberyjski aromatyczne dodatki i
przyprawy: cynamon, kolendra, kmin, migdały i cytrusy.
Hiszpania to kraj
zróżnicowany także pod względem klimatu i ukształtowania terenu.
W części centralnej dominuje teren górzysty, wokół którego
rozpościerają się zielone i urodzajne równiny. Ważnym aspektem
jest dostęp do wielkich zbiorników wodnych - Morza Śródziemnego i
Oceanu Atlantyckiego. Dzięki tym akwenom ryb i owoców morza jest w
Hiszpanii pod dostatkiem. Morskie bogactwo jest wykorzystywane w
tutejszej kuchni, która zna setki przepisów na m.in. dania z ryb,
ośmiornic i wodorostów.
Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem
utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co
sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy,
daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji
wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi
farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i
geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także
hodowli bydła i owiec. Hiszpańscy hodowcy mogą poszczycić się
najwyższą jakością wytwarzanych produktów regionalnych, takich
jak mięso i sery.
Do takich należy zaliczyć wspaniałą i
uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową
szynkę jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby
ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych
terenach La Manchy w Kastylii.
Do najbardziej
rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy
ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę
(tortilla de patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów
może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze
specjałami.
W Hiszpani królują
targi na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy
owoce moża prosto od producentów, hodowców, rybaków.
Najsławniejszą halę targową La Boqueria znajdziemy w Barcelonie.
Znaleźć tu można wszelkie możliwe kulinarne składniki. Są tu
warzywa, owoce, tysiące gatunków ryb, małże, przegrzebki,
langusty, ośmiornice, krewetki wszelkich rozmiarów i gatunków, a
także wędliny, z których Hiszpania jest szczególnie dumna, jak
chociażby słynna szynka jamon iberico. Serwowane są tu także
specjały kuchni hiszpańskiej, których nie znajdzie się w innych
krajach, jak np. hueva, czyli suszona ikra mugila.
Wszystkiego, co
jest sprzedawane w tutejszych halach, można skosztować na miejscu.
W upalne letnie, południe możemy wybrać spośród ferii barw schłodzonych
owocowych smoothie i sałatek.
Opracowane na podstwie: http://www.kuchniaplus.pl
Zdjęcia wykonane na targu La Boqueria w Barcelonie
Niezwykle interesująca lektura! Dziękuję autorowi za cenne spostrzeżenia. Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej!
OdpowiedzUsuńObejrzyj film, Czytaj więcej na temat naszej firmy,
Kliknij tutaj,
Zobacz ofertę