piątek, 25 lipca 2014

Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Przepis na tę sałatkę moja mama przyniosła od koleżanki. Oryginalnie były w niej również orzechy włoskie, ja je pominęłam. Sekret tej sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i półtwarde.



SKŁADNIKI:
½ dużego kalafiora
½ brokuła
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany)
3 łyżki pestek dyni
płatki papryki
sól
czarny pieprz


WYKONANIE:

Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Warzywa powinny być pół twarde i chrupiące. Dzielimy je na małe różyczki. Dodajemy jogurt naturalny, posypujemy pestkami dyni i płatkami papryki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerze. Dekorujemy kilkoma różyczkami brokuła, płatkami papryki i pestkami dyni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly