Przepis
na tę sałatkę moja mama przyniosła od koleżanki. Oryginalnie
były w niej również orzechy włoskie, ja je pominęłam. Sekret tej
sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i
półtwarde.
SKŁADNIKI:
½ dużego kalafiora
½
brokuła
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany)
3 łyżki pestek dyni
płatki papryki
sól
czarny pieprz
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany)
3 łyżki pestek dyni
płatki papryki
sól
czarny pieprz
WYKONANIE:
Kalafior
i brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Warzywa
powinny być pół twarde i chrupiące. Dzielimy je na małe
różyczki. Dodajemy jogurt naturalny, posypujemy pestkami dyni i
płatkami papryki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerze.
Dekorujemy kilkoma różyczkami brokuła, płatkami papryki i
pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz