wtorek, 8 września 2015

Placuszki z cukinii na dwa sposoby




Dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki z cukinii na dwa sposoby: pierwsze klasyczne i drugie z dodatkiem kalarepy. Obie wersje są bardzo smaczne. Ja uwielbiam je w towarzystwie sałatki z rzodkiewki i jogurtu greckiego. Ale każdy może do nich dodać co tylko lubi.


Kalarepowe placuszki z cukinii

Pyszne, szybkie i zdrowe. Idealne na przystawkę czy danie główne z gulaszem czy śmietaną i pomidorkami.






SKŁADNIKI:

duża cukinia

kalarepa

duża cebula

jajko

mąka pszenna

ząbek czosnku

3-4 kawałki suszonych pomidorów

sól

pieprz

papryka ostra



masło klarowane do smażenia



WYKONANIE:



Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na około 15 minut i porządnie odsączyć sok odciskając na sitku Do cukinii zatrzeć na dużych oczkach kalarepę i cebulę. Połączyć z jajkiem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, przeciśniętym czosnkiem i mąką tak aby wyrobić dość gęste ciasto. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać masło klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwować z śmietaną i pomidorkami, gulaszem lub czymkolwiek wg. uznania :)



******************************************************************************************************


Placuszki z cukinii z sałatką z rzodkiewki

Klasyczne placuszki z cukinii. Jak to mówi mój mąż wersja nieudziwniona :)
Polecam wypróbować z sałatką z rzodkiewki. Pycha!




SKŁADNIKI:

Placuszki:
Średnia cukinia
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
jajko
szklanka mleka
2 łyżki oliwy
mąka
sól, pieprz
oliwa do smażenia


Sałatka:
2 pęczki rzodkiewki lub jedna duża rzodkiew
3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego/jogurtu naturalnego
pół pęczka pietruszki naciowej
sól, czarny pieprz



WYKONANIE:



Placuszki: Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści wodę. Dobrze odsączamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do odsączonej cukinii. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mleko i oliwę, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Ilość soli uzależniona jest od wielkości cukinii, zawartości wody, wielkości jajek. Ja dodaję jej na oko aż placki uzyskają gęsta konsystencje dająca się nakładać łyżką. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placuszki smażymy na oliwie na złoto.



Sałatka: Rzodkiew (rzodkiewki) myjmy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy śmietanę, jogurt grecki lub naturalny. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.









1 komentarz:

  1. obydwa sposoby są super! aczkolwiek wybrałabym pierwszy :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly