Dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki z cukinii na dwa sposoby: pierwsze klasyczne i drugie z dodatkiem kalarepy. Obie wersje są bardzo smaczne. Ja uwielbiam je w towarzystwie sałatki z rzodkiewki i jogurtu greckiego. Ale każdy może do nich dodać co tylko lubi.
Kalarepowe placuszki z cukinii
Pyszne, szybkie i zdrowe. Idealne na przystawkę czy danie
główne z gulaszem czy śmietaną i pomidorkami.
SKŁADNIKI:
duża
cukinia
kalarepa
duża
cebula
jajko
mąka
pszenna
ząbek
czosnku
3-4
kawałki suszonych pomidorów
sól
pieprz
papryka
ostra
masło
klarowane do smażenia
WYKONANIE:
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, odstawić na
około 15 minut i porządnie odsączyć sok odciskając na sitku Do cukinii zatrzeć
na dużych oczkach kalarepę i cebulę. Połączyć z jajkiem, drobno pokrojonymi
suszonymi pomidorami, przeciśniętym czosnkiem i mąką tak aby wyrobić dość gęste
ciasto. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać masło
klarowane i łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku. Serwować z śmietaną i pomidorkami, gulaszem lub czymkolwiek wg.
uznania :)
******************************************************************************************************
Placuszki z cukinii z sałatką z rzodkiewki
Klasyczne placuszki z cukinii. Jak to mówi mój mąż wersja nieudziwniona :)
Polecam wypróbować z sałatką z rzodkiewki. Pycha!
SKŁADNIKI:
Placuszki:
Średnia cukinia
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
jajko
szklanka mleka
2 łyżki oliwy
mąka
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Średnia cukinia
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
jajko
szklanka mleka
2 łyżki oliwy
mąka
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Sałatka:
2 pęczki rzodkiewki lub jedna duża rzodkiew
3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego/jogurtu naturalnego
pół pęczka pietruszki naciowej
sól, czarny pieprz
WYKONANIE:
Placuszki: Cukinie ścieramy
na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści
wodę. Dobrze odsączamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy
do odsączonej cukinii. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mleko
i oliwę, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę do uzyskania dość gęstej
konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Ilość soli uzależniona jest od
wielkości cukinii, zawartości wody, wielkości jajek. Ja dodaję jej na oko aż
placki uzyskają gęsta konsystencje dająca się nakładać łyżką. Doprawiamy solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placuszki smażymy na oliwie na złoto.
Sałatka: Rzodkiew
(rzodkiewki) myjmy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy.
Dodajemy śmietanę, jogurt grecki lub naturalny. Doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
obydwa sposoby są super! aczkolwiek wybrałabym pierwszy :D
OdpowiedzUsuń