W ten piękny sobotni poranek idealnym dopełnieniem będzie równię piękne (pyszne) śniadanie.
Jajecznica
to jedno z podstawowych dań śniadaniowych.
Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Jest tyle możliwości: soute, z cebulką, szynką, wędzonką, pomidorami, grzybami... każdy znajdzie taką, która podbije jego podniebienie.
Można ją modyfikować
na wiele sposobów dodając ulubione składniki.
Jesienną porą
polecam przepyszną wersję z leśnymi grzybami, których smak
dominuje nad daniem. Dodatek delikatnej i neutralnej cukinii i
słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak.
Co prawda póki co grzybów jest niewiele i patrząc na upalną, bezdeszczową pogodę nie prędko się pojawią, ale nie zapomnijcie o tej propozycji po jesiennym grzybobraniu.
Ewentualnie grzyby leśne możemy zastąpić pieczarkami lub boczniakami.
250g
leśnych grzybów
biała
cebula
½
średniej cukinia
łyżka
masła
sól,
czarny pieprzem
4
jajka
3
łyżki śmietanki 30%
płatki
papryki
nasiona
dyni
Sposób
przygotowania:
Grzyby
oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na
suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i
dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy w piórka. Do
grzybów dodajemy łyże masła i cebulkę szklimy i doprawiamy sola
i czarnym pieprzem.
Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze
śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów i
cukinii. Smażymy do ścięcia jajek. Jajecznice posypujemy płatkami
papryki i nasionami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz