piątek, 4 września 2015

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

Puszyste, lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik. Świetne zarówno z świeżymi jak i mrożonymi owocami. Przepis z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak z modyfikacjami.



Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny niewoskowanej
200 g masła
160 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
szczypta soli
600 g dowolnych owoców (najlepiej kwaśnych)

Kruszonka:
75 g mąki pszennej
50 g masła
25 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyciągamy na balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką.
Masło ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie. Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy.
Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto.
Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę. Posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.

Czas przygotowania: 1o‘ + 40' pieczenie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 16
Kaloryczność: 340 kcal / porcja



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly