Puszyste,
lekkie z dużą ilością owoców i chrupiącą kruszoną... po
prostu najlepsze. Idealne ciasto na letni piknik. Świetne zarówno z
świeżymi jak i mrożonymi owocami. Przepis
z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak z
modyfikacjami.
Składniki:
Ciasto:
200
g mąki pszennej
opakowanie
budyniu waniliowego bez cukru (40g)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka
otarta z jednej cytryny niewoskowanej
200
g masła
160
g drobnego cukru do wypieków
4
jajka
szczypta
soli
600
g dowolnych owoców (najlepiej kwaśnych)
Kruszonka:
75
g mąki pszennej
50
g masła
25
g cukru pudru
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki wyciągamy na balat kuchenny około 2h przez
przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową.
Mąkę
pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy
wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy
z mąką.
Masło
ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy.
Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie. Po jednym
dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką
dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do
uzyskania jednolitej masy.
Formę
o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy
ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i
ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie
rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące
ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto.
Składniki
na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między
palcami formując kruszonkę. Posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy
w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany
patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.
Czas
przygotowania: 1o‘ + 40' pieczenie
Trudność: łatwe
Ilość
porcji: 16
Kaloryczność:
340 kcal / porcja
Bardzo lubię takie ciacha, mniam :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń